THE FASHION WORLD OF Jean Paul Gaultier: från trottoaren till catwalken, Diskuterar intendent Thierry-Maxime Loriot En av de mest omtalade Kommande utställningar Happening på Montreal Museum of Fine Arts

Thierry-Maxime Loriot As a Model Jean Paul Gaultier Exhibit, Image Coutrtesy of Montreal Museum of Fine Arts Tidigare toppmodellen Thierry-Maxime Loriot är född i Kanada och en sann konstälskare. Hans framgångsrika karriär som modell landade honom annonskampanjer med Armani, Ermenegildo Zegna, Ben Wa (Aba House, Henry Cottons, Piero Gazzarrin) och Karl Latraverse (Kenzo, Diesel, Armani Exchange, Blå). Han studerade konsthistoria vid universitetet i Montreal, vilket i slutändan gjorde honom till den perfekta kandidaten att kyrkoherden The Fashion World of Jean Paul Gaultier: From the Sidewalk till Catwalk på Montreal Museum of Fine Arts. Utställningen är en hyllning till nästan två generationer (35 år) av Jean Paul Gaultier karriär som modedesigner och den första utställningen firar Gaultier, som har kallats modets enfant terrible, har skapat innovativa och djärva avantgardistiska mode uppfinningar, allt från film kostymer till haute couture konstverk. Han är obestridligen en av de mest inflytelserika modeskapare senaste decennierna. Utställningen är ett samarbete med Maison Jean Paul Gaultier och Montreal Museum of Fine Arts, varav Thierry-Maxime Loriot är curator.

Intervju med Kaylene Peoples
Svar från Thierry-Maxime Loriot

Vad innebär det att vara kurator för utställningen?

Jean Paul Gaultier Exhibit, Image Coutrtesy of Montreal Museum of Fine Arts Det är som att bygga ett hus. Du måste bygga upp en utställning. Så måste du börja om från punkt A. Jag hade diskussioner med Mr Gaultier att se, därför att han inte ville ha en verklig tillbakablickande, dvs från och med ett visst år till ett visst år. Utställningen börjar i 1970, som var det första året som han började designa. Vid den tiden var han med Pierre Cardin. Så vi har kläder från 1970 till 2010 Det är mer en temautställning. Det är inte som varje galleri har kläder från en era. Det finns fem olika teman som alltid kom tillbaka i hans arbete som jag utnyttjade för det. Det var tanken att söka i varje årtionde, så kläder från 70-talet, 80 tal, 90 tal, 2000-talet, och att blanda ihop dem. Så det är som en gigantisk modevisning.

Är det här första gången Gaultier arbete ställs ut på det här sättet?

Ja. Det är första gången hans verk kommer att ställas ut. Han vägrade alltid att ha blickar innan. Kanske var det synsätt av museet och det sätt vi ville göra det. Han visste att utställningen skulle turnera. Han tycker det är det bästa pass för att resa världen. Han är väldigt glad att komma till staterna, också, Dallas och San Francisco.

Hur blev du intendent?

Jean Paul Gaultier (Image courtesy of the Montreal Museum of Fine Arts) Jag hade arbetat på två andra utställningar på Montreal Museum of Fine Arts, en på landskap och den andra med Yoko Ono; och regissören visste att min bakgrund inom mode, och hon trodde att jag var den perfekta personen att göra det. Gaultier arbete har alltid involverat så många olika områden (film, musik, konst). Jag hade bakgrunden känna alla rätt människor samt kunskap om vad som hände i hans karriär. Det var i hans intresse för mig att göra den här utställningen. Mitt jobb var att göra all forskning. Det finns också en stor utställningskatalog som följer med utställningen. Det är 420 sidor på 14 "x 11", och det är allt hans arbete genom dessa teman. Så jag gjorde en serie intervjuer med personer som Gaultier arbetat med från Dita Von Teese till Madonna.

Det måste ha varit spännande. Har du en favorit intervju?

Två av mina favoriter var Catherine Deneuve och Carla Bruni, den första damen i Frankrike. Jag var imponerad. Hon var verkligen riktigt nice, och mycket naturligt och mycket söt. Madonna, också. Jag tyckte mycket om henne.

Är böckerna tillgängliga nu?

Nej, de är bara att vara tillgänglig i juni. De kostar $ 85.

Vad kommer folk se på mässan?

Madonna's Corset (Jean Paul Gaultier Exhibit, Image Coutrtesy of Montreal Museum of Fine Arts) Ah, det finns så många! Du kommer att se dräkter från Fifth Element, Bad Education, och Madonnas korsetter, bland så mycket annat. Detta blir första gången som alla dessa kostymer kommer att presenteras på en gång. Om du gillar modefotografering, kommer du att ha alla fotografer från Mario Testino till Richard Avedon. För konst, du har Cindy Sherman. Du kommer att ha möjlighet att se haute couture kläder på nära håll. Det finns lite för alla. Om du gillar sex, kommer det att finnas en hel del av det också (skratt).

Jag ska se till att kolla in den delen av utställningen! När kommer utställningen att vara i San Francisco?

Det kommer att vara i Young Museum i San Francisco under våren 2012.

Jag förstår att du brukade vara en före detta hög modell. Har du någonsin modell för Jean Paul Gaultier?

Nej, jag var för klassiskt för honom. Jag träffade honom när jag var modell på den tiden, men jag gjorde saker som reklamkampanjer för Georgio Armani och Burberry. Jag var inte riktigt hans typ av modell. Han gillar att ha modeller som är multietniska mixar eller mer exotiska, inte den blonda killen med blå ögon.

Ja, du är som pojken intill, och han ville mager!

Det är sant.

Hur lång tid tog du modell?

Tio år.

Hur var det?

Jean Paul Gaultier Exhibit, Image Coutrtesy of Montreal Museum of Fine Arts Det var kul. Jag har alltid haft reser. Jag tyckte om att gå till museer eller konstgallerier. För mig var det ett riktigt bra tillfälle. En vecka var jag i London, nästa dag var jag i New York, sedan i Rom. Det var ett bra tillfälle att se många utställningar och träffa olika människor.

Är du ursprungligen från Montreal?

Quebec.

Att vara en curator är ett stort jobb, ett prestigefyllt jobb. Hur ser din bakgrund hjälpa dig? Hur kom du hoppar från modellering för att vara ett museum intendent?

Det är väldigt konstigt att förklara. Det är en rad möjligheter. Den Montreal Museum of Fine Arts presenterade maj 2008 den första retrospektiva på Yves Saint Laurent, och jag var inbjuden till middag; och jag var modell mindre; och jag studerade konsthistoria vid den tiden vid universitetet i Montreal. Jag ville arbeta i konsten, men jag var fortfarande modellering. Jag var på YSL middag för att öppna, och jag pratade precis med folk från museet, och de bad mig att gå med dem för att arbeta med dem. Jag arbetade på en utställning och en sak ledde till en annan och det här projektet kom upp. Vi hade inte en samling av kläder och det fanns ingen i det museum som verkligen skulle kunna göra det. Den enda person som ansvarar för konsthantverk var omorganisera Design Pavilion. Direktören frågade mig om jag skulle vilja göra det, och jag sa ja.

Och du var kvalificerad.

Tja, jag skulle vilja tro det, men kanske du låter mig veta när du ser det!

-

Efter sin presentation i Montreal den 17 juni - 2 oktober, 2011, utställningen kommer att resa till Dallas Museum of Art (November 9, 2011-12 feb 2012) och sedan till Konstmuseer i San Francisco, de Young (mars 24-aug 19, 2012). Besök Montreal Museum of Fine Arts hemsida för att läsa mer om utställningen.

Titta på videointervjun med Thierry-Maxime Loriot. Också extra tagningar artighet av Montreal Museum of Fine Arts med Jean Paul Gaultier om sin kommande utställning.

Print Friendly
SociBook del.icio.us Digg Facebook Google Yahoo Buzz StumbleUpon

Lämna en kommentar